Mycose nagels ( schimmelnagels of kalknagels)

De medische term voor een schimmelnagel is “onychomymose ( onycho= nagel; mycose = schimmel)
Mycose nagels is een ander woord voor schimmelnagels of kalknagels.
Mycose kan door verschillende oorzaken ontstaan: druk van de schoen ( zware werkschoenen), medicijn gebruik, besmetting in zwembaden, sauna’s, stoten van de nagel.
De nagels zien er uit als dikke, brokkelige, wit/geel tot zwart verkleurende nagel die moeizaam groeit.
Een mycose nagel behandelen is een lange weg, doordat er zoveel verschillende soorten schimmels zijn.

Schimmel kan goed gedijen in een vochtig en warm klimaat, uw schoenen en voeten ( maar ook een badkamer , sauna en zwembad) zijn uitermate geschikte plaatsen waar schimmel goed kan groeien. Dat maakt tevens de behandeling van een schimmel nagel erg lastig en lopen behandelingen van de drogist en huismiddeltjes vaak op een teleurstelling uit. Een schimmel nagel geneest daarom NOOIT vanzelf.

Wat kunt u zelf doen?
Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmel infecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.
Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

• Was uw voeten dagelijks, zonder zeep.
• Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
• Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen.
• Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
• Trek elke dag schone sokken aan.
• Draag zoveel mogelijk open schoenen.
• Kies liefst voor schoenen van echt leer.
• Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
• Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
• Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
• Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Genezing met medicatie

Schimmels zijn met antischimmel-medicatie (tabletten) goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

Behandeling door de pedicure

De verdikte nagels worden grondig dun gefreesd zodat een schimmeldodend middel effectief te werk kan gaan. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. De pedicure behandeling dient daarom elke 6 weken herhaald te worden. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Naast de eigen verzorging van de voeten dienen ook de schoenen en sokken behandelt te worden. Tijdens het behandeltraject is het gebruik van nagellak en/of gelnagels niet toegestaan. Een schimmel is uiterst besmettelijk (en overdraagbaar). U kunt zich misschien voorstellen dat door het gebruik van nagellak de schimmel verspreidt wordt naar de andere nagels.
Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt niet altijd tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld. Voordat u beslist tot
welke behandeling van schimmelnagels u overgaat, is het dus raadzaam advies in te winnen bij uw huisarts en de verschillende voor- en nadelen van beide methodes goed tegen elkaar af te wegen.

Behandeling door middel van laser

Op dit moment zie je ook steeds meer dat er laserbehandelingen worden aangeboden. Deze behandelingen bestaan in eerste instantie uit een pedicure behandeling waarbij de nagels dun gefreesd worden en het aangetaste deel van de nagel wordt verwijdert. Vervolgens wordt er door middel van een laserstraal de schimmel vernietigd. De instelling van de laser is millimeterwerk en niet pijnloos. Om schimmel te kunnen doden met een laser zal er tot 68 graden verhit moeten worden. Deze behandeling is daardoor niet geschikt voor mensen met neuropathie of diabetes. 

Wat is de prognose voor schimmelnagel ?

Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld 

Herstel van mycosenagel naar gezonde nagels